3 Tips om te beginnen met macrofotografie

Ben je bang om te beginnen met macrofotografie omdat het te moeilijk lijkt? Of heb je al geprobeerd om close-up of macrofoto's te maken, maar zijn ze vaak onscherp, slecht belicht of gewoon niet naar wens? Geen zorgen! We zijn hier om te helpen. Met een paar eenvoudige tips en trucs kun je snel op weg zijn naar prachtige macrofoto's.
Wat is macrofotografie?
Macrofotografie draait allemaal om het laten zien van onderwerpen die groter lijken dan ze in werkelijkheid zijn - een extreem close-up van iets kleins. Dit kan een volledig ingezoomd insect zijn, of een productfoto van een cornflake. Deze foto's gaan verder dan het ware formaat: ze zijn voorbeelden van macrofotografie.
In macrofotografie verdwijnt de wereld die je kent en komt er een nieuwe tevoorschijn. Een geweldige plek om te beginnen is bijvoorbeeld in het bos. Maak een ronde op de fiets en ontdek de wereld van macro. Gebruik een fiets tracker om je fiets veilig te laten staan en ga op zoek naar de beste objecten. Mossen, bloemen en insecten zijn perfect voor macro fotografie.

Termen die je moet leren als je je verdiept in macrofotografie
"Magnificatie" en "werkafstand" zijn beide belangrijke termen in macro- of close-upfotografie. Maar wat betekenen deze woorden eigenlijk en hoe helpen ze je om verbluffende macrofoto's te maken?
Magnificatie
Het begrijpen van hoe groot of klein je onderwerp eruit zal zien op de sensor van je camera is een belangrijk aspect van macrofotografie. Magnificatie is de waarde die je krijgt wanneer je de grootte van je onderwerp zoals gezien door de sensor vergelijkt met de werkelijke grootte ervan. Een verhouding van 1:1 betekent eenvoudigweg dat je onderwerp "levensgrote" vergroting heeft bereikt. Er is ook "half-levensgrote" vergroting, wat verwijst naar 1:2 vergroting.
Werkafstand
Werkafstand is de afstand tussen de voorkant van je lens en je dichtstbijzijnde onderwerp. 15 cm is perfect als je kleine onderwerpen wilt fotograferen. Cameralenzen hebben de kleinste werkafstand bij 1:1 vergroting. Ze kunnen zelfs een grotere afstand bereiken als ze langere brandpuntsafstanden hebben.
Brandpuntafstand
De brandpuntafstand van een lens verwijst naar de afstand tussen het brandpunt van de lens en de sensor van de camera wanneer het onderwerp scherp is gesteld op oneindig. Het wordt gemeten in millimeters en bepaalt hoe breed het gezichtsveld van de lens is en hoeveel vergroting deze biedt. Lenzen met kortere brandpuntafstanden hebben een breder gezichtsveld en meer vergroting, terwijl lenzen met langere brandpuntafstanden een smaller gezichtsveld en minder vergroting hebben.

3 Tips om te beginnen met macrofotografie
Wil je beginne met macrofotografie? Dan hebben we 3 tips voor je uitgelegd:
Kies een goede lens dat geschikt is voor macro fotografie
Een van de belangrijkste tips voor macrofotografie is het gebruiken van het juiste gereedschap voor de klus. Een van de grootste uitdagingen waar fotografen mee te maken krijgen bij deze stijl van fotografie is dicht genoeg bij het onderwerp kunnen komen. Daarom raad ik aan om gespecialiseerde apparatuur te gebruiken voor macrofotografie. Enkele van deze apparatuur kunnen zijn:
Macro specifieke lenzen
Een macro lens lijkt op het eerste gezicht misschien op een standaardlens, maar intern is hij heel anders. De glazen lenzen binnenin zijn samengevoegd in รฉรฉn groep. Dit stelt de fotograaf in staat om fysiek dichter bij een onderwerp te komen. Wat deze lens biedt in vergelijking met de standaard 'kit' lens (meestal een 18-55mm lens) is de minimale focusafstand.
Een macro lens kan zich op korte afstanden focussen. Deze korte focusafstand biedt de fotograaf de mogelijkheid om extreem dicht bij het onderwerp te komen, zonder dat de lens de focus verliest. Essentieel voor close-up fotografie.
Een ander kenmerk dat macrolenzen onderscheidt van de rest, zijn hun wijde diafragma's (typisch bij een diafragma van F2.4 of F2.8). Het gat in de lens (het diafragma genoemd) laat de maximale hoeveelheid licht door de lens gaan. Dit is geweldig, want in situaties met veel licht is een snellere sluitertijd haalbaar, wat resulteert in onscherpe beelden.
Macro lenzen met stabilisatoren
Aan de andere kant, als je jezelf in een donkerdere omgeving bevindt, laat soms het bredere diafragma niet genoeg licht binnen om een snelle sluitertijd te behouden. Het gebruik van een macro lens met een stabilisator stelt je in staat om een โโstop of twee langzamere sluitertijd te gebruiken en nog steeds scherpe beelden te krijgen als je dat beetje extra licht nodig hebt.
Een van de belangrijkste verschillen die de prijs bepalen tussen vergelijkbare macro lenzen met dezelfde brandpuntsafstand is of ze al dan niet een optische stabilisator hebben. De manier om te controleren of je lens een stabilisator heeft, is door naar een bepaald acroniem op de voorkant of zijkant van de lens te kijken. Bijvoorbeeld, Nikon toont 'VR' (Vibratie Reductie), Canon toont 'IS' (Image Stabilized), Fuji en Sigma graveren 'OIS' (Optical Image Stabilized) en Sony kiest voor OSS (Optical Steady Shot). Olympus en Panasonic hebben daarentegen een gestabiliseerde sensor, dus ze hoeven geen speciaal ontworpen gestabiliseerde lens te maken.
Dus, wat is het voordeel van een stabilisator voor macrofotografie? De lens zal trillingen verminderen door zwevende glaselementen in zijn constructie te gebruiken. Dit is een van de redenen waarom macrolenzen met stabilisatoren duurder kunnen zijn. Het voordeel van een stabilisator is dat je je shot uit de hand kunt nemen in situaties met weinig licht. Het hebben van een stabilisator is echter niet noodzakelijk voor alle opstellingen. Als je bijvoorbeeld een statief gebruikt of je camera heeft een ingebouwde stabilisator, dan is een gestabiliseerde lens misschien niet nodig.

Kies een geschikt object
Niet alles is geschikt voor macrofotografie, ondanks wat mensen vaak denken. Sommige onderwerpen zien er van dichtbij onherkenbaar uit en missen context. Als je kijkers niet begrijpen wat ze zien op jouw macrofoto, kunnen ze er ook niet van genieten. Maar natuurlijk is dit allemaal een kwestie van voorkeur en esthetiek. Als het onderwerp verwarrend lijkt in macro, maar nog steeds mooi is om naar te kijken, dan is het zeker geschikt.
Veel voorkomende onderwerpen zijn kleine insecten, vlinders, regendruppels en kleine objecten zoals miniatuurpoppen, sieraden en huishoudelijke voorwerpen. Levenloze objecten zijn relatief gemakkelijk te fotograferen omdat ze niet bewegen, maar insecten kunnen veel uitdagender zijn. Een belangrijke tip is om op een veilige afstand te fotograferen om ze niet te laten schrikken.

Probeer zo dichtbij mogelijk te komen
Zodra je hebt uitgevonden hoe je het scherpstelpunt kunt wijzigen, beweeg je het scherpstelpunt over het onderwerp waarop je wilt focussen. Onthoud dat als je fysiek te dicht bij je onderwerp bent, je lens mogelijk niet kan scherpstellen.
Ik raad je echter aan om zo dichtbij mogelijk te komen. Met de meeste macrolenzen voor fotografie is de minimale scherpstelafstand ongeveer 30 cm, gemeten vanaf de camerasensor, wat betekent dat het onderwerp misschien slechts 10 cm van de lens verwijderd is.
Als je merkt dat de lens niet scherpstelt, hoef je alleen maar heen en weer te bewegen totdat je de 'plek' ontdekt waar je onderwerp scherp wordt.
Als je nog dichterbij wilt komen, kun je experimenteren met tussenringen. Wees echter op de hoogte dat wanneer je nog dichter bij je onderwerp komt, de scherptediepte flinterdun wordt. Bijna te dun om een paar insectenogen scherp in beeld te krijgen, tenzij je focus stacking gebruikt.